2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Mus z kokosową czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Orzeżwiający czekoladowo-owocowy deserek na upalne dni...

Mus z kokosową czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus z kokosową czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Mus z kokosową czekoladą
Wiórki kokosowe wsypać na suchą czystą patelnie i uprażyć na jasno-złoty kolor cały czas mieszając uważać aby nie spalić. Gorzką czekoladę połamać przełozyc do miseczki i wstawić do goracej kąpieli wodnej i rozpuścić dolewając 2 łyżeczki śmietanki,gdy czekolada będzie płynna wsypać uprażone wiórka i wymieszać.



Truskawki umyć oczyścić z szypułek odłożyć kilka do dekoracji.Jedną trzecią zmiksować blenderem a resztę pokroić na kawałki nożem. Białę czekoladę połamać wlać mleko i rozpuscić ją na małym ogniu w rondelku.



Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z rozpuszczoną białą czekoladą i musem truskawkowym,na koniec dodając truskawki pokrojone na kawałeczki.



Mus z białą czekoladą wylać do pucharków a na wierzch polać kokosową czekoladą  .Udekorować pozostałymi truskawkami i listkami świeżej mięty.

Gotowy deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny w celu mocnego schłodzenia.Potem wyciagamy i mamy wspaniały letni deser z czekoladą i owocami.
Mus z kokosową czekoladą
gorzką czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej
Mus z kokosową czekoladą
wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni
Mus z kokosową czekoladą
do rozpuszczonej czekolady wsypujemy wiórka
Mus z kokosową czekoladą
śmietanę miksujemy z białą czekoladą i truskawkami

Tagi:

czekolada