Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Mus z ryby

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny mus z koniakiem i śmietanką

Mus z ryby

Składniki:

Mus z ryby

 

  • koncentrat pomidorowy -2 łyżki
  • koniak -50 ml
  • wywar z drobiu -200 ml
  • śmietana 30% -200 ml
  • tuńczyk z puszki -400 g
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • żelatyna -15 g

 

Sposób przygotowania:

Mus z ryby
Śmietanę ubić na sztywno.
Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Tuńczyka osączyć z zalewy i rozetrzeć na gładką masę z koniakiem i koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
Do ubitej śmietany dodać masę z tuńczyka, wymieszać.
W gorącym wywarze rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę.
Odstawić do ostudzenia.
Wlać do formy 1/4 galarety, wstawić do lodówki na 30 minut.
Masę z tuńczyka wymieszać z 1/2 galarety i przełożyć do formy.
Zalać pozostałą galaretą, wstawić do lodówki na 2 godz.