Mus z topinambura

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Topinambur - najpierw znalazłam go w książce Łapanowskiego, potem jadłam u Roberta Trzópki w Tamce43, dostałam go od Gosi i podaję Wam.

Mus z topinambura Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mus z topinambura

 

Sposób przygotowania:

Mus z topinambura
Topinambur dobrze wypłukać i obrać. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Wszystko zalać mlekiem i odrobiną wody, posolić i gotować przez 20 min. Następnie zmiksować z masłem, startymi na tarce orzechami i śmietaną. Podawać fantazyjnie rozłożony na talerzu mus, na nim smażoną rybę lub mięso. Doskonale pasuje do tego surówka z kapusty. Moje dziecko stwierdziło, że świetnie smakuje wszystko razem.
Mus z topinambura
W smaku topinambur jest orzechowy i lekko słodkawy