Sposób przygotowania:
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami
Grzyby wypłukać, zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Kiedy zmiękną, odcisnąć, pokroić w paseczki i nastawić do gotowania w wodzie, w której się moczyły. Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć zachowując wyciśnięty sos. Może się przydać do dosmaczania potrawy albo do bezpośredniego wypicia. Kapustę drobniej pokroić. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać startą marchew i chwilkę razem smażyć. Następnie dorzucić kapustę i podgotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Podlać jeszcze trochę wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, dopóki kapusta nie będzie wystarczająco miękka. Czas zależy od kapusty, mojej wystarczyło 45 minut. Doprawić do smaku pieprzem, kminkiem mielonym, majerankiem i ewentualnie solą oraz odciśniętym wcześniej sosem z kapusty. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać do kapusty i wymieszać. Podawać na gorąco.