Sposób przygotowania:
Muszelki z sosem mięsno warzywnym
Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (2 łyżki) do momentu, aż będzie miękki, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. W głębszej patelni podsmażamy (na dwóch łyżkach oliwy) mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na osobnej patelni podsmażamy przez chwilę pokrojoną drobno cebulę. Następnie do cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojoną drobno paprykę. Dalej podsmażamy ok. 10 minut. Następnie warzywa przekładamy do podsmażonego mięsa i dodajemy pomidory z puszki z zalewą. Mieszamy, po czym wlewamy 1 szklankę oraz dodajemy pół kostki rosołowej. Całość dusimy pod przykryciem o. 20 minut. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.