gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Muszelki z sosem mięsno warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam dania makaronowe, a to zrobiłam pierwszy raz i wyszło naprawdę pyszne - smakowało całej mojej rodzinie.

Muszelki z sosem mięsno warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszelki z sosem mięsno warzywnym

 

  • 1 opakowanie makaronu muszelki
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mniejsza marchewka
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (kawałki)

Sposób przygotowania:

Muszelki z sosem mięsno warzywnym
Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (2 łyżki) do momentu, aż będzie miękki, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. W głębszej patelni podsmażamy (na dwóch łyżkach oliwy) mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na osobnej patelni podsmażamy przez chwilę pokrojoną drobno cebulę. Następnie do cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojoną drobno paprykę. Dalej podsmażamy ok. 10 minut. Następnie warzywa przekładamy do podsmażonego mięsa i dodajemy pomidory z puszki z zalewą. Mieszamy, po czym wlewamy 1 szklankę oraz dodajemy pół kostki rosołowej. Całość dusimy pod przykryciem o. 20 minut. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Muszelki z sosem mięsno warzywnym
W głębszej patelni podsmażamy (na dwóch łyżkach oliwy) mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Muszelki z sosem mięsno warzywnym
Na osobnej patelni podsmażamy przez chwilę pokrojoną drobno cebulę.
Muszelki z sosem mięsno warzywnym
Następnie do cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojoną drobno paprykę.
Muszelki z sosem mięsno warzywnym
Następnie warzywa przekładamy do podsmażonego mięsa i dodajemy pomidory z puszki z zalewą. Mieszamy.