Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny spaghetti z sosem mięsno cukiniowym jest świetnym połączeniem smaków. Polecam na obiad dla całej rodziny.

Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym

 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1 cukinia (około 200 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czerwonej czubricy
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym
Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Cebule, pietruszkę , marchewkę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso oraz pietruszkę i marchewkę i podsmażamy doprawiając czubricą. Następnie dodajemy cukinię, mieszamy całość, podduszamy 5 minut. Zalewamy zbelndowanymi pomidorami, mieszamy, zmniejszamy grzanie doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dusimy 5 minut. Makaron nakładamy na talerze, następnie nakładamy sos mięsno warzywny i podajemy.
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym
Etap 1 przygotowujemy warzywa niezbędne do sosu
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym
Etap 2 na patelni podsmażamy cebule z czosnkiem dodajemy mięso pietruszkę i marchewkę i doprawiamy
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym
Etap 3 następnie dodajemy startą cukinię
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym
Etap 4 na koniec dodajemy zblendowane pomidory i doprawiamy