zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Makaron z sosem mięsno warzywnym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

makaronik na obiad z sosem i przemyconą Kamilkowi cukinią oraz kapustą i papryką

Makaron z sosem mięsno warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z sosem mięsno warzywnym

 

  • 500 g makaronu spaghetti
  • ( woda, olej i sól do ugotowania makaronu )
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 żółta papryka
  • 200 g świeżej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy do smaku :
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • papryka ostra
  • zioła włoskie
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Dodatkowo :
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk wody

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem mięsno warzywnym
W dużym garnku zagotować 5 l wody z solą i odrobina oleju. Włożyć makaron i gotować all dente. W czasie jak woda się gotuje zmielić mięso na grubym sicie. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i podsmażyć. Następnie cukinię, paprykę, kapustę i cebulę też zmielić i dodać do podsmażonego mięsa. Wszystko wymieszać i chwile smażyć. Dodać wszystkie przyprawy i dusić około 3-4 minuty. Dodać pomidory i koncentrat i dusić kolejne 3-4 minuty. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Na koniec wodę rozrobić z mąką ziemniaczaną i zagęścić sos. Zagotować. Odcedzić makaron, wrzucić go do garnka, wlać sos i wymieszać, po czym nakładać na talerze. ( Można nałożyć makaron na talerz i polać sosem. )
Makaron z sosem mięsno warzywnym
najpierw zmielić w maszynce mięso na grubym sitku
Makaron z sosem mięsno warzywnym
nastepnie przygotowane warzywa również zmielić
Makaron z sosem mięsno warzywnym
do podsmażonych składników dodac pomidory z puszki i koncentrat
Makaron z sosem mięsno warzywnym
wszystko dusić i na koniec zagęścic mąką ziemniaczana