msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Penne z sosem mięsno-warzywnym

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Porcja dla 5-6 osób.Dobre jako danie obiadowe, ew.kolacja.

Penne z sosem mięsno-warzywnym

Składniki:

Penne z sosem mięsno-warzywnym

 

  • 0,5 kg suchego makaronu penne (rurki)
  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średniej wielkości cukinie ze skórką
  • 1 kostka smaku Winiary-warzywna
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 20 dag żółtego sera
  • listki bazylii do dekoracji
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Penne z sosem mięsno-warzywnym
Makaron ugotować al dente,zahartować zimną wodą.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach,listki bazylii opłukać i rozdrobnić.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do zrumienienia.Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę,posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać przyprawę do mięsa mielonego.Przełożyć do garnka,podlać szklanką wody i pomału gotować.Cukinie umyć,jeśli są młode i miękkie nie obierać ze skórki.Jeżeli w środku są nasiona ,należy środki usunąć.Twardy miąższ pokroić w kostkę,ok.1,5 cm.Rozgrzać 2 łyżki oleju,wsypać cukinię, posypać ziołami prowansalskimi ,opieprzyć i dusić kilka minut,aż cukinia zacznie się robić szklista.Pieczarki umyte i pokrojone w cienkie plastry wsypać do cukinii,rozkruszyć kostkę warzywną Winiar i dusić,aż pieczarki puszczą sok.Przełożyć warzywa i pieczarki do mięsa,dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z sokiem,który się z nich wydobył.Gotwać do miękkości i zagęstnienia sosu.Nie potrzeba niczym zagęszczać,jeśli mamy na prawdę mięsiste pomidory.Ja używam malinówek.
Rozkładamy na talerzach makaron,na środek mięsno-warzywny sos.Posypujemy startym serem i bazylią.
Jeśli ktoś lubi może dodać kolorowe papryki i inne warzywa.