Sposób przygotowania:
Penne z sosem mięsno-warzywnym
Makaron ugotować al dente,zahartować zimną wodą.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach,listki bazylii opłukać i rozdrobnić.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do zrumienienia.Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę,posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać przyprawę do mięsa mielonego.Przełożyć do garnka,podlać szklanką wody i pomału gotować.Cukinie umyć,jeśli są młode i miękkie nie obierać ze skórki.Jeżeli w środku są nasiona ,należy środki usunąć.Twardy miąższ pokroić w kostkę,ok.1,5 cm.Rozgrzać 2 łyżki oleju,wsypać cukinię, posypać ziołami prowansalskimi ,opieprzyć i dusić kilka minut,aż cukinia zacznie się robić szklista.Pieczarki umyte i pokrojone w cienkie plastry wsypać do cukinii,rozkruszyć kostkę warzywną Winiar i dusić,aż pieczarki puszczą sok.Przełożyć warzywa i pieczarki do mięsa,dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z sokiem,który się z nich wydobył.Gotwać do miękkości i zagęstnienia sosu.Nie potrzeba niczym zagęszczać,jeśli mamy na prawdę mięsiste pomidory.Ja używam malinówek.
Rozkładamy na talerzach makaron,na środek mięsno-warzywny sos.Posypujemy startym serem i bazylią.
Jeśli ktoś lubi może dodać kolorowe papryki i inne warzywa.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do zrumienienia.Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę,posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać przyprawę do mięsa mielonego.Przełożyć do garnka,podlać szklanką wody i pomału gotować.Cukinie umyć,jeśli są młode i miękkie nie obierać ze skórki.Jeżeli w środku są nasiona ,należy środki usunąć.Twardy miąższ pokroić w kostkę,ok.1,5 cm.Rozgrzać 2 łyżki oleju,wsypać cukinię, posypać ziołami prowansalskimi ,opieprzyć i dusić kilka minut,aż cukinia zacznie się robić szklista.Pieczarki umyte i pokrojone w cienkie plastry wsypać do cukinii,rozkruszyć kostkę warzywną Winiar i dusić,aż pieczarki puszczą sok.Przełożyć warzywa i pieczarki do mięsa,dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z sokiem,który się z nich wydobył.Gotwać do miękkości i zagęstnienia sosu.Nie potrzeba niczym zagęszczać,jeśli mamy na prawdę mięsiste pomidory.Ja używam malinówek.
Rozkładamy na talerzach makaron,na środek mięsno-warzywny sos.Posypujemy startym serem i bazylią.
Jeśli ktoś lubi może dodać kolorowe papryki i inne warzywa.
Doro
Sarenka
Babciagramolka
Mało ,że penne ( a nie rurki ) , to jeszcze al dente ( a nie do miękkości ) i zioła prowansalskie i jeszcze bazylia . Jak dla mnie 5+ za sama znajomość rzeczy .Bo to że potrawa smaczna z samych składników widać. Brawo.
pocztylion2221
A.B.
Jolanta27
misia53
teresa.rembiesa
łakomczuszka
eli_555