Sposób przygotowania:
Muszelki z zielonym groszkiem i szynką
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną drobno cebulę i całe ząbki czosnku /można je pod koniec usunąć lub pozostawić/. Do lekko podsmażonych warzyw dodać groszek i mieszając poddusić go do miękkości / kilka minut/. Na osobnej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki i dodać do miękkiego groszku. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej . Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu do zagotowania się sosu. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem, delikatnie ale dokładnie wymieszać i przełożyć na talerze.
Posypać startym parmezanem /i jeśli ktoś lubi świeżym pieprzem/
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną drobno cebulę i całe ząbki czosnku /można je pod koniec usunąć lub pozostawić/. Do lekko podsmażonych warzyw dodać groszek i mieszając poddusić go do miękkości / kilka minut/. Na osobnej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki i dodać do miękkiego groszku. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej . Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu do zagotowania się sosu. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem, delikatnie ale dokładnie wymieszać i przełożyć na talerze.
Posypać startym parmezanem /i jeśli ktoś lubi świeżym pieprzem/