cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Muszelki z zielonym groszkiem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i szybkie do przygotowania danie makaronowe z zielonym groszkiem, szynką i śmietaną.

Muszelki z zielonym groszkiem i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszelki z zielonym groszkiem i szynką

 

  • 320-400 g makaronu muszelki / u mnie o smaku pomidorowym/
  • 120 g chudej szynki gotowanej
  • 150 g zielonego groszku / mrożony lub swieży/
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany słodkiej/do gotowania/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki startego parmezanu do posypania

Sposób przygotowania:

Muszelki z zielonym groszkiem i szynką
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną drobno cebulę i całe ząbki czosnku /można je pod koniec usunąć lub pozostawić/. Do lekko podsmażonych warzyw dodać groszek i mieszając poddusić go do miękkości / kilka minut/. Na osobnej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki i dodać do miękkiego groszku. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej . Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu do zagotowania się sosu. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem, delikatnie ale dokładnie wymieszać i przełożyć na talerze.
Posypać startym parmezanem /i jeśli ktoś lubi świeżym pieprzem/
Muszelki z zielonym groszkiem i szynką
Cebulę czosnek i groszek podsmażyć a następnie połączyć s szynką.
Muszelki z zielonym groszkiem i szynką
Do podduszonych warzyw z szynką dodać śmietanę.
Muszelki z zielonym groszkiem i szynką
Ugotowany makaron wsypać na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać.
Muszelki z zielonym groszkiem i szynką
Makaron podawać zaraz po przyrządzeniu posypany startym parmezanem.