jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Muszelkowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zapiekanka znikła w oka mgnieniu. To chyba najlepszy dowód, że wszystkim smakowała!

Muszelkowa zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszelkowa zapiekanka

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Składniki
  • Około sztuk 16 muszelek makaronowych,
  • 0,5 kg sera białego,
  • 3 jajka
  • Bakalie (orzechy włoskie, daktyle, morele, rodzynki)-około 3/4 szklanki
  • 1 cukier waniliowy,
  • Cukier kryształ do smaku-około 1-1,5 łyżki,
  • 1 łyżka śmietany do zagęszczenia spoiwa,
  • Tłuszcz do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Muszelkowa zapiekanka
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. U mnie jest to masło. Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy, dwa żółtka oraz około 0,5 łyżki cukru kryształu. Całość dokładnie mieszamy (miksujemy). Bakalie kroimy na mniejsze części ( u mnie jest to mieszanka daktyli, rodzynek, orzechów i moreli). Do gotowej masy serowej dokładamy bakalie. Mieszamy całość. Masą serowo-bakaliową wypełniamy ugotowane muszle. W oddzielnym garnuszku umieszczamy 1 całe jajko oraz 2 pozostałe białka. Dodajemy do nich śmietanę oraz cukier do smaku. Miksujemy. Połowę spoiwa wylewamy na dno przygotowanego naczynia. Układamy na nim wypełnione muszle. Całość polewamy pozostałą ilością spoiwa. Muszle zapiekamy około 30 minut w 180˚C. Podajemy.
Muszelkowa zapiekanka
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Muszelkowa zapiekanka
Do sera dokładamy żółtka, oraz cukier. Miksujemy całość.
Muszelkowa zapiekanka
Do zmiksowanego sera dokładamy bakalie. Mieszamy całość. Masą serową napełniamy muszle.
Muszelkowa zapiekanka
Napełnione muszle układamy w naczyniu. Całość zalewamy spoiwem. Pieczemy