Sposób przygotowania:
Muszelkowa zapiekanka
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. U mnie jest to masło. Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy, dwa żółtka oraz około 0,5 łyżki cukru kryształu. Całość dokładnie mieszamy (miksujemy). Bakalie kroimy na mniejsze części ( u mnie jest to mieszanka daktyli, rodzynek, orzechów i moreli). Do gotowej masy serowej dokładamy bakalie. Mieszamy całość. Masą serowo-bakaliową wypełniamy ugotowane muszle. W oddzielnym garnuszku umieszczamy 1 całe jajko oraz 2 pozostałe białka. Dodajemy do nich śmietanę oraz cukier do smaku. Miksujemy. Połowę spoiwa wylewamy na dno przygotowanego naczynia. Układamy na nim wypełnione muszle. Całość polewamy pozostałą ilością spoiwa. Muszle zapiekamy około 30 minut w 180˚C. Podajemy.