szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Danie jest proste, smaczne, w sam raz na obiad, nie tylko piątkowy. Ja urozmaiciłam dziś danie dodając dwa rodzaje sera: fetę i mozarellę, ale jeśli akurat nie macie w domu mozarelli to można ja pominąć i muszle też będą smakowały dobrze.

Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami

 

  • 16 dużych muszli makaronowych
  • sól, pieprz
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 270 g sera feta
  • 100 g sera mozarella
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami
Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Zalewamy zimną wodą i wyciągamy delikatnie na talerz na płasko, jedna obok drugiej, aby się nie posklejały. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy na nią przygotowany szpinak. Podsmażamy kilka minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz mozarellę i mieszamy całość. Podsmażamy na małym ogniu ciągle mieszając tak długo aż składniki się połączą. Farsz doprawiamy do smaku pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy ugotowane muszle. Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim muszle. Bulionu ma być tyle aby zakrył dno na wysokość ok 1 cm wystarczy. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut, najlepiej przykryte folią aby się nie spiekły za bardzo.
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami
Muszle makaronowe gotujemy w osolonej wodzie
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami
Szpinak myjemy osuszamy i wrzucamy na patelnie
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami
Dodajemy ser feta oraz mozarella i mieszamy
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami
Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i zapiekamy

Tagi:

sery szpinak ser