Sposób przygotowania:
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami
Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Zalewamy zimną wodą i wyciągamy delikatnie na talerz na płasko, jedna obok drugiej, aby się nie posklejały. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy na nią przygotowany szpinak. Podsmażamy kilka minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz mozarellę i mieszamy całość. Podsmażamy na małym ogniu ciągle mieszając tak długo aż składniki się połączą. Farsz doprawiamy do smaku pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy ugotowane muszle. Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim muszle. Bulionu ma być tyle aby zakrył dno na wysokość ok 1 cm wystarczy. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut, najlepiej przykryte folią aby się nie spiekły za bardzo.
Nina W.
Konczi