ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Muszle nadziewane fetą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przekąska dobra na różnego rodzaju przyjęcia

Muszle nadziewane fetą i szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muszle nadziewane fetą i szpinakiem

 

  • około 20 muszli makaronowych (conchiglioni)
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie fety
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • przyprawy:pieprz, wegeta

Sposób przygotowania:

Muszle nadziewane fetą i szpinakiem
Muszle gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy zamrożony szpinak. Dusimy go pod przykryciem. Gdy już będzie gotowy dodajemy do niego 2 łyżki jogurtu naturalnego, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz wegetę (uważać żeby nie przesadzić z wegetą, bo feta jest słona więc ostrożnie:) ). Całość mieszamy. Do miski przekładamy fetę (dzielimy ją wcześniej na nieco mniejsze kawałki) oraz szpinak. Odrobinę fety zostawić do dekoracji na koniec. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Na wierzch każdej nadzianej muszli kładziemy kawałeczek fety.
Muszle nadziewane fetą i szpinakiem
Dusimy szpniak na małym ogniu, następnie przyprawiamy,jeśli ktoś lub czosnek można go dodać więcej
Muszle nadziewane fetą i szpinakiem
Przygotowaną masę należy skosztować przed nadziewaniem, i w razie potrzeby doprawić