Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Muszle pełne owoców.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron pełen owoców, posiłek smaczny i zdrowy.

Muszle pełne owoców. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muszle pełne owoców.

 

  • 200 g makaronu duże muszle
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka borówek
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń
  • 0,5 szklanki pszenicy prażonej z miodem
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Muszle pełne owoców.
Umyte czyste owoce osuszamy na ręczniku. Makaron duże muszle gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z zaleceniami producenta. Ugotowane al dente wyławiamy łyżką cedzakową i układamy do góry dnem aby pozbyć się ze środka wody. Tak osuszone i gotowe muszle napełniamy na przemiennie pszenicą i owocami, aż do pełna. Jeśli owoce nawet są kwaśne to pszenica z miodem będzie dostatecznym środkiem słodzącym. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, cienką strugą polewamy każdą z muszli i jej zawartość.
Muszle pełne owoców.
Owoce czym bardziej zróżnicowane tym lepiej.
Muszle pełne owoców.
Duże muszle wrzucamy na wrzątek i delikatnie mieszamy.
Muszle pełne owoców.
Ugotowany makaron obracamy do dołu otworem aby pozbyć się całej wody zalegającej w środku.