eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1728]

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam musztardową szynkę wieprzową. Naszpikowałam szynkę słupkami wędzonego boczku. Mięso jest soczyste i pyszne.

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

Składniki:

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

mięso

  • 1.80 kg szynki wieprzowej
  • 400 g wędzonego boczku

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

przygotowanie składników

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem
Obrane cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem
Przygotować przyprawę do mięs, paprykę i musztardę.

Przygotować musztardę, słodką paprykę i przyprawę do mięs.

przygotowanie składników cd

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem
Połowę boczku pokroić w kostkę. Drugą część pokroić w długie słupki.

Połowę wędzonego boczku pokroić w długie słupki. Resztę boczku pokroić w kostkę.

przygotowanie mięsa

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem
Opłukane mięso osuszyć papierowym ręcznikiem.

Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

W mięsie naciąć wzdłuż długie otwory. Do otworów wcisnąć słupki boczku. Mięso związać w kilku miejscach sznurkiem.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć mięso i przestudzić.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

Przestudzoną szynkę posmarować musztardą.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

Do brytfanki włożyć cebulę, czosnek, pokrojony boczek i razem przesmażyć.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

Do brytfanki włożyć mięso, dodać paprykę słodką i przyprawę do mięs. Całość podlać sokiem z kiszonych ogórków i wodą. Dusić mięso aż będzie miękkie. Mięso wyjąć z sosu i odłożyć na 15 minut.

Pokroić mięso na grube plastry. Powstały sos zmiksować.

podawanie

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

Podałam szynkę z ziemniakami i surówką z rzodkwi i marchewki.

podawanie cd

Musztardowa szynka Eli szpikowana boczkiem

Na drugi dzień szynkę podałam z kluskami tartymi i surówką.


Tagi:

mięso szynka