kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szynka miodowo-musztardowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szynka przygotowana w ten sposób ma wyraźny posmak musztardy oraz wyczuwalną słodką nutę miodu. Świetnie sprawdza się jako pieczeń na obiad ale również na zimno jako wędlina do kanapek.

Szynka miodowo-musztardowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka miodowo-musztardowa

 

  • 1kg szynki w kawałku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżeczka sosu Worcester
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Szynka miodowo-musztardowa
Z miodu, musztard dijon i sarepskiej, sosu Worcester oraz tymianku i rozmarynu przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić oraz doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na noc a najlepiej na 24h. Piec w 190 stopniach C przez 40-45 minut do ze złocenia. Podlać ½ szklanką wody przykryć pokrywką i piec w tej samej temperaturze jeszcze około 50 minut.
Szynka miodowo-musztardowa
Z miodu, musztard dijon i sarepskiej, sosu Worcester oraz tymianku i rozmarynu przygotować marynatę.
Szynka miodowo-musztardowa
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić oraz doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na noc a najlepiej na 24h.
Szynka miodowo-musztardowa
Piec w 190 stopniach C przez 40-45 minut do ze złocenia. Podlać ½ szklanką wody przykryć pokrywką i piec w tej samej temperaturze jeszcze około 50 minut.

Tagi:

sosy szynka