eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marynowana łopatka wieprzowa w zalewie z musztardą i majerankiem. Po wyjęciu obsmażona i duszona razem z marynatą.

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli

Składniki:

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli

mięso

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej

marynata

  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli

przygotowanie marynaty

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli
Olej i musztardę przygotować do marynaty.

Przygotować mokre składniki marynaty: olej i musztardę.

przygotowanie marynaty cd

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli
Przygotować suche przyprawy do marynaty.

Przygotować suche składniki marynaty: czosnek , majeranek, przyprawę do wieprzowiny i paprykę.

przygotowanie marynaty cd

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli
Wymieszać suche i mokre składniki marynaty.

Do mokrych składników dodać suche składniki marynaty i wymieszać.

przygotowanie mięsa

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli
Umytą łopatkę osuszyć papierowym ręcznikiem.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli
Posmarować łopatkę marynatą i włożyć do lodówki na noc.

Mięso posmarować marynatą i włożyć na noc do lodówki.

przygotowanie cebuli

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli
Obrane cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie czosnku

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie pieczeni

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli
Wyjęte mięso oczyścić z marynaty.

Mięso wyjąć i oczyścić z marynaty.

przygotowanie pieczeni cd

Musztardowo - majerankowa wieprzowina Eli

Do rondla zlać olej z marynaty i na gorącym obsmażyć mięso z wszystkim stron. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, marynatę, sól, pieprz i dalej smażyć aż cebula zmięknie. Mięso podlać wodą i dusić aż będzie miękkie.

Gotowe mięso wyjąć i po pięciu minutach pokroić na porcje. Do sosu wlać mąkę wymieszaną z wodą i zagotować. Ja podałam mięso z kluskami śląskimi i białą kapustą z pomidorami. Smacznego!