WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedne z moich ulubionych pierogów. Z wyrazistym, czosnkowym farszem ze szpinaku z dodatkiem białego sera.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

Ciasto

  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl wody
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem
Do mąki wlewamy gorącą wodę i mieszamy. Lekko solimy, wbijamy żółtka i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy przykryte ściereczką.

Oczyszczony czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy roztarty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wysmażamy cały płyn.

Dodajemy rozkruszony biały ser i jeszcze chwilę smażymy, w razie potrzeby doprawiając.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które nadziewamy farszem. Zlepiamy.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Najlepiej smakują podsmażone.