eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Krupnioki Eli w płaszczyku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obsmażone krupnioki, zawinięte w plastry boczku wędzonego i razem z kapustą zawinięte w liście jak gołąbki.

Krupnioki Eli w płaszczyku

Składniki:

Krupnioki Eli w płaszczyku

warzywa

  • 20 liści białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryczka chili

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Krupnioki Eli w płaszczyku

przygotowanie krupnioków

Krupnioki Eli w płaszczyku
Podzielić na części krupnioki wyjęte z opakowania.

Krupnioki wyjąć z opakowania i podzielić na części.

przygotowanie kapusty

Krupnioki Eli w płaszczyku
Poszatkować osiem mniejszych liści kapusty.

Osiem mniejszych liści kapusty poszatkować.

przygotowanie papryczki

Krupnioki Eli w płaszczyku
Umytą i osuszoną papryczkę drobno pokroić.

Papryczkę opłukać, osuszyć i drobniutko pokroić bez pestek.

przygotowanie boczku

Krupnioki Eli w płaszczyku
Pokroić w dość cienkie plasterki wędzony boczek.

Wędzony boczek pokroić w miarę cienkie plastry.

przygotowanie cebuli

Krupnioki Eli w płaszczyku
Obrane z łupinek cebule pokroić.

Cebule obrać z łupinek i pokroić.

przygotowanie krupnioków cd

Krupnioki Eli w płaszczyku
Krupnioki obsmażyć na oleju.

Na patelnię wlać olej, dodać krupnioki, obsmażyć z jednej strony, delikatnie obrócić i obsmażyć drugą stronę.

duszenie kapusty

Krupnioki Eli w płaszczyku
Cebulę dusić na oleju po krupniokach.

Na pozostałym po krupniokach oleju poddusić cebulę.

duszenie kapusty cd

Krupnioki Eli w płaszczyku
Kapustę i papryczkę dodać do cebuli, przyprawić i dusić.

Do cebuli dodać poszatkowaną kapustę, pokrojoną papryczkę, doprawić solą, pieprzem, podlać wodą i dusić aż kapusta będzie prawie miękka.

przygotowanie krupnioków cd

Krupnioki Eli w płaszczyku
Plastrami boczku owinąć krupnioki.

Ostudzone krupnioki owinąć plastrami boczku.

przygotowanie liści kapusty

Krupnioki Eli w płaszczyku
Sparzone liście ułożyć po dwa na zakładkę.

Dwanaście liści kapusty sparzyć, ściąć grube nerwy i położyć po dwa liście na zakładkę.

przygotowanie liści kapusty cd

Krupnioki Eli w płaszczyku
Na liściach rozłożyć duszoną kapustę.

Na liściach rozłożyć uduszoną kapustę z cebulą i papryczkami.

przygotowanie liści kapusty cd

Krupnioki Eli w płaszczyku
Krupnioki zawinięte w boczek ułożyć na kapuście.

Na kapuście ułożyć krupnioki zawinięte w boczek.

przygotowanie krupnioków cd

Krupnioki Eli w płaszczyku
Zwinąć ciasno liście i związać bawełnianym sznurkiem.

Liście kapusty ciasno zwinąć jak gołąbki i związać białym sznurkiem bawełnianym.

przygotowanie krupnioków cd

Krupnioki Eli w płaszczyku
Krupnioki w kapuście obsmażyć, przyprawić i dusić.

W dużym rondlu roztopić margarynę, włożyć ala gołąbki i obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać wodą, dodać sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę i dusić aż kapusta będzie miękka.

Gotowe krupnioki wyjąć i usunąć sznurki. Powstały sos zagęścić mąką i zagotować. Krupnioki można podawać z sosem lub bez. Smacznego!