Sposób przygotowania:
Krupnioki Eli w płaszczykuprzygotowanie krupnioków
Krupnioki wyjąć z opakowania i podzielić na części.
przygotowanie kapusty
Osiem mniejszych liści kapusty poszatkować.
przygotowanie papryczki
Papryczkę opłukać, osuszyć i drobniutko pokroić bez pestek.
przygotowanie boczku
Wędzony boczek pokroić w miarę cienkie plastry.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić.
przygotowanie krupnioków cd
Na patelnię wlać olej, dodać krupnioki, obsmażyć z jednej strony, delikatnie obrócić i obsmażyć drugą stronę.
duszenie kapusty
Na pozostałym po krupniokach oleju poddusić cebulę.
duszenie kapusty cd
Do cebuli dodać poszatkowaną kapustę, pokrojoną papryczkę, doprawić solą, pieprzem, podlać wodą i dusić aż kapusta będzie prawie miękka.
przygotowanie krupnioków cd
Ostudzone krupnioki owinąć plastrami boczku.
przygotowanie liści kapusty
Dwanaście liści kapusty sparzyć, ściąć grube nerwy i położyć po dwa liście na zakładkę.
przygotowanie liści kapusty cd
Na liściach rozłożyć uduszoną kapustę z cebulą i papryczkami.
przygotowanie liści kapusty cd
Na kapuście ułożyć krupnioki zawinięte w boczek.
przygotowanie krupnioków cd
Liście kapusty ciasno zwinąć jak gołąbki i związać białym sznurkiem bawełnianym.
przygotowanie krupnioków cd
W dużym rondlu roztopić margarynę, włożyć ala gołąbki i obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać wodą, dodać sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę i dusić aż kapusta będzie miękka.
Gotowe krupnioki wyjąć i usunąć sznurki. Powstały sos zagęścić mąką i zagotować. Krupnioki można podawać z sosem lub bez. Smacznego!
gusia1000