betty19

betty19

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Na wdwoje babka wróżyła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, lekkie ciasto. Bardzo łatwe do przygotowania.

Na wdwoje babka wróżyła

Składniki:

Na wdwoje babka wróżyła

 

  • 10 jaj
  • 9 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 małe słoiczki konfitur wiśniowych
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • 3\4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Na wdwoje babka wróżyła
Pięć białek oddzielamy od żółtek.Ubijamy z nich pianę, następnie dodajemy żółtka i 5 łyżek cukru, 1 łyżeczke proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, na koniec 5 łyżek mąki. Powstałą masę dzielimy na dwie połowy, każką z nich wlewamy do osobnej brytfanny, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Pieczemy 15 min w temp. 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy oba biszkopty.
Tą samą czynność powtarzamy drugi raz. Ubijamy pianę z pięciu białek, dodajemy pięć żółtek i 5 łyżek cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Na koniec 4 łyżki mąki i 1 łyżke kakao. Ponownie dzielimy na dwie części i piczemy w osobnych brytfannach.pieczemy 15 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Śmietankę tortową ubijamy, do czasu aż będzie puszysta(ale trzeba uważać aby nie zrobiło się masło). Na koniec dodajemy cukier puder.Mieszamy.
Jasny biszkopt smarujemy 1/2 zawartości słoiczka z konfiturą na to 1/4 ubitej śmietany. Tą samą czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Układając na przemian jasny i ciemny. Całość możęmy polać polewą czekoladową.
Smacznego