Sposób przygotowania:
Na wdwoje babka wróżyła
Pięć białek oddzielamy od żółtek.Ubijamy z nich pianę, następnie dodajemy żółtka i 5 łyżek cukru, 1 łyżeczke proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, na koniec 5 łyżek mąki. Powstałą masę dzielimy na dwie połowy, każką z nich wlewamy do osobnej brytfanny, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Pieczemy 15 min w temp. 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy oba biszkopty.
Tą samą czynność powtarzamy drugi raz. Ubijamy pianę z pięciu białek, dodajemy pięć żółtek i 5 łyżek cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Na koniec 4 łyżki mąki i 1 łyżke kakao. Ponownie dzielimy na dwie części i piczemy w osobnych brytfannach.pieczemy 15 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Śmietankę tortową ubijamy, do czasu aż będzie puszysta(ale trzeba uważać aby nie zrobiło się masło). Na koniec dodajemy cukier puder.Mieszamy.
Jasny biszkopt smarujemy 1/2 zawartości słoiczka z konfiturą na to 1/4 ubitej śmietany. Tą samą czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Układając na przemian jasny i ciemny. Całość możęmy polać polewą czekoladową.
Smacznego
Tą samą czynność powtarzamy drugi raz. Ubijamy pianę z pięciu białek, dodajemy pięć żółtek i 5 łyżek cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Na koniec 4 łyżki mąki i 1 łyżke kakao. Ponownie dzielimy na dwie części i piczemy w osobnych brytfannach.pieczemy 15 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Śmietankę tortową ubijamy, do czasu aż będzie puszysta(ale trzeba uważać aby nie zrobiło się masło). Na koniec dodajemy cukier puder.Mieszamy.
Jasny biszkopt smarujemy 1/2 zawartości słoiczka z konfiturą na to 1/4 ubitej śmietany. Tą samą czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Układając na przemian jasny i ciemny. Całość możęmy polać polewą czekoladową.
Smacznego