Sposób przygotowania:
Nadziany bakłażan
Bakłażana myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążamy miąższ łyżeczką, tak aby pozostało go ok. 1,5 cm przy ściankach. Posypujemy wydrążone połówki solą. Odkładamy na pół godziny. W tym czasie gotujemy ryż z dwoma łyżeczkami przyprawy uniwersalnej. Schab myjemy i kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Smażymy na patelni grillowej (najlepiej jeśli mamy taką, na której nie trzeba używać tłuszczu). Gdy to wszystko będzie gotowe mieszamy ryż z mięsem. Bakłażany płuczemy pod chłodną wodą i wycieramy czystą ściereczką lub ręcznikiem. Na każdą połówkę nakładamy nadzienie z ryżu i mięsa. Układamy to w naczyniu żaroodpornym i pieczemy bez przykrycia ok.30 minut na 180 stopni. Ja nie mogłam się powstrzymać i przed pieczeniem posypałam bakłażany odrobiną startego sera żółtego :)
Weronka
Netka
MaciekM