Sposób przygotowania:
Nadziewana pieczeń po cygańsku
Płat mięsa przeznaczony na roladę oprószamy solą i pieprzem(około 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu). Paprykę myjemy,usuwamy nasiona i kroimy na dość dużą kostkę. Obraną cebulę i słoninę kroimy w kosteczkę i razem z papryką mieszamy z przecierem pomidorowym,delikatnie solimy, posypujemy pieprzem. Na mięso nakładamy farsz złożony z cebuli,słoniny i papryki,całość rolujemy. Powstałą roladę mocno obwiązujemy nitką,żeby nie rozwaliła się podczas pieczenia. Mięso wkładamy do brytfanki,smarujemy je olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Roladę często obracamy aby się równomiernie upiekła,polewamy ją powstałym w brytfance sosem. Pieczemy tak do miękkości mięsa. Około 15 minut przed wyciągnięciem smarujemy pieczeń ketchupem.