rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Nadziewane łódki cukiniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mając do dyspozycji kilka cukinii można wyczarować wiele dań. Ja postanowiłam swoje wykorzystać na takie nadziewane łódeczki.

Nadziewane łódki cukiniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nadziewane łódki cukiniowe

 

  • 2 duże cukinie
  • ok 600g gotowanego i zmielonego mięsa drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona
  • 10 dużych pieczarek
  • 40 dkg sera żółtego startego na średnich oczkach
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Nadziewane łódki cukiniowe
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i nadziewamy mielonym mięsem drobiowym. Pieczarki myjemy, kroimy na talarki i smażymy na łyżce oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę. Na uzupełnione mięsem cukinie nakładamy pieczarki, plasterki pomidora, paseczki papryki i posypujemy natką pietruszki. Całość przykrywamy połową sera i zapiekamy ok 25 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Po tym czasie nakładamy resztę sera i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut. Czas zapiekania w dużej mierze zależy od grubości i wielkości cukinii. Trzeba sprawdzać, żeby nie była ona zbyt miękka, ani też zbyt twarda.
Nadziewane łódki cukiniowe
Cukinie nadziewamy mięsem oraz pozostałymi składnikami i zapiekamy w piekarniku