marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Nadziewane patisony z kaszą i dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadziewane warzywa,a zwłaszcza patisony są często serwowane i jedzone na polskich stołach.Jako nadzienie można wykorzystać różne rodzaje kasz lub ryżu.

Nadziewane patisony z kaszą i dodatkami

Składniki:

Nadziewane patisony z kaszą i dodatkami

 

  • 4 średnie patisony,
  • 2 opakowania kaszy z warzywami,
  • 1/2 l.wody,
  • sól,
  • łyżeczka curry lub kurkumy,
  • łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki,
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Nadziewane patisony z kaszą i dodatkami
Patisony opłukać i wydrążyć, by można było je napełnić farszem. Kaszę z dodatkami warzywnymi wrzucić na gotującą się osoloną wodę, aż spęcznieje. Wtedy wyjąć na łopatce cedzakowej i przełożyć na płaski talerz i rozpruć woreczki. Kaszę z warzywami wymieszać z resztkami z wydrążonych patisonów oraz przyprawami jak curry lub kurkumą, sproszkowaną papryką, pieprzem ziołowym i wymieszać całość. Następnie nadziewać patisony, nakładając nadzienie łyżką. Podawać patisony w całości lub pokroić na ćwiartki i polewać danie dowolnym sosem, np. paprykowym.