Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Patisony nadziewane kaszą i mięsem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Patisony to ciągle mało popularne i niedoceniane warzywa. Nadziewane kaszą gryczaną i mięsem są bardzo smaczne.

Patisony nadziewane kaszą i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patisony nadziewane kaszą i mięsem

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 patisony
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 1 kostka rosołowa
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • szczypiorek siekany
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

 

 

Sposób przygotowania:

Patisony nadziewane kaszą i mięsem
Umyte mięso pokroić w kosteczkę, włożyć do miski, wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć razem z olejem na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Patisony umyć, odciąć wierzchołki a miąższ z nasionami wydrążyć łyżeczką. Patisony razem z kapturkami włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na pół miękko, wyjąć łyżką cedzakową.



Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, dodać pieczarki, mięso, pokrojone pomidorki, szczypiorek, roztrzepane jajko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. Farszem napełnić przygotowane patisony, posypać żółtym serem, przykryć kapturkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w nagrzanym piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Patisony nadziewane kaszą i mięsem
Mięso pokroić w kostkę wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa
Patisony nadziewane kaszą i mięsem
Razem z olejem zrumienić na rozgrzanej patelni
Patisony nadziewane kaszą i mięsem
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle
Patisony nadziewane kaszą i mięsem
Wszystkie skłądniki wymieszać z kaszą i przyprawić do smaku