Sposób przygotowania:
Patisony nadziewane kaszą i mięsem
Umyte mięso pokroić w kosteczkę, włożyć do miski, wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć razem z olejem na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Patisony umyć, odciąć wierzchołki a miąższ z nasionami wydrążyć łyżeczką. Patisony razem z kapturkami włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na pół miękko, wyjąć łyżką cedzakową.
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, dodać pieczarki, mięso, pokrojone pomidorki, szczypiorek, roztrzepane jajko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. Farszem napełnić przygotowane patisony, posypać żółtym serem, przykryć kapturkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w nagrzanym piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, dodać pieczarki, mięso, pokrojone pomidorki, szczypiorek, roztrzepane jajko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać. Farszem napełnić przygotowane patisony, posypać żółtym serem, przykryć kapturkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w nagrzanym piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
zbysiowa
czekoladka_m
ja_Andrzej
Reniz
@ja_Andrzej – patisony są już obgotowane, farsz gorący, zapieka się po to by ser roztopił się… Temperatura 180 stopni i 5 minut wystarczy ;)
Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie.