Sposób przygotowania:
Patisony nadziewane mięsem i pieczarkami
Patisony umyć, odciąć górną część, łyżką usunąć miąższ. Włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na pół miękko. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć pokrojone mięso i posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut. Połączyć z ketchupem, ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Farszem napełnić patisony, posypać startym żółtym serem, przykryć odciętym kawałkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 180-190 stopni około 15 minut.