eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Patison faszerowany Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Patison nadziewany ryżem z mięsem i papryką.

Patison faszerowany Eli

Składniki:

Patison faszerowany Eli

 

  • 2 większe patisony
  • 1.5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 15 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Patison faszerowany Eli
Patisony umyć,zciąć wierzch i wybrać łyżką pestki.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Paprykę umyć,usunąć szypółkę i nasiona.Miąsz pokroić w paski.Natkę umyć,osuszyć i posiekać.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Na dużej patelni rozgrzać olej,dodać mięso i przesmażyć.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i przyprawy:sól,pieprz i paprykę w proszku.Smażyć wszystko razem aż mięso będzie prawie miękkie.Do mięsa dodać ryż,paprykę,natkę i wszystko razem wymieszać.Patisony nadziać farszem,włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 80-90 minut.Wyjąć naczynie z piekarnika 20 minut przed końcem zapiekania,posypać patisony serem i zapiekać jeszcze bez przykrycia,żeby ser się zrumienił.Po wyjęciu z piekarnika pokroić na porcje.Smacznego!