Sposób przygotowania:
Nadziewane pomidory
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Pomidory umyć,przekroić w poprzek na 3 plastry.Każdy oprószyć sola i pieprzem.Cebulę oczyścić i pokroić w plastry,a szczypior na kawałki o długości ok. 5 cm.Cebulę blanszować ok. 2 minut,przelać zimną wodą i osączyć.Szynkę i ser pokroić w paseczki o długości ok. 1 cm.
Dolne części pomidorów ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Poukładać na nich szynkę,cebulę i szczypiorek,przykryć środkowymi plastrami pomidorów,a na nich rozłożyć ser i pozostałą porcję cebuli i szczypioru.Przykryć górnymi plastrami i spiąć wykałaczkami.Pomidory piec ok. 15 minut.Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Dolne części pomidorów ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Poukładać na nich szynkę,cebulę i szczypiorek,przykryć środkowymi plastrami pomidorów,a na nich rozłożyć ser i pozostałą porcję cebuli i szczypioru.Przykryć górnymi plastrami i spiąć wykałaczkami.Pomidory piec ok. 15 minut.Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.