Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 762]

Nadziewane szyjki drobiowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane szyjki nadają się na danie obiadowe lub zimną przekąskę. Można je podjadać ze świeżym pieczywem, a dla mnie najlepiej smakują na drugi dzień - pokrojone w plasterki i później odsmażone.

Nadziewane szyjki drobiowe

Składniki:

Nadziewane szyjki drobiowe

Około 10-12 sztuk:

  • skórki z szyjek drobiowych

Farsz:

  • 500g mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe)
  • 100g wątróbki drobiowej
  • 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku)
  • 1 jajko
  • 1 cebula (duża)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nadziewane szyjki drobiowe
Z szyjek drobiowych należy ostrożnie ściągnąć skórę. Następnie skóry opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.

Farsz:

Wątróbkę umieścić w garnku z wrzącą wodą i przykryć. Garnek zdjąć z palnika, a wątróbkę parzyć przez około 15 minut.

Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

Mięso zmielić z wątróbką oraz cebulą. Dodać namoczoną bułkę, jajko, czosnek i przyprawy. Masę porządnie wyrobić i doprawić według smaku.

Skórki napełnić farszem, a ich końcówki spiąć wykałaczkami lub zszyć.

Smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Można upiec w piekarniku.