Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewane zapiekane pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomidory nadziane czosnkiem i serem pleśniowym, doskonałe jako dodatek do obiadu.

Nadziewane zapiekane pomidory Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane zapiekane pomidory

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane zapiekane pomidory
Skórę na wierzchu każdego pomidora naciąć na krzyż. Polać je wrzącą wodą i zostawić je w niej na ok. 2-3 minuty. Po tym czasie pomidory wyjąć z wody i zdjąć z nich skórkę. Pomidory wydrążyć lekko w środku (od strony z ogonkiem). Oprószyć je w środku solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć do pomidorów. Ser (użyłam sera łagodnego w smaku) pokruszyć i również włożyć do pomidorów. Nadziane pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania i oprószyć bazylią. Zapiekać je w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Nadziewane zapiekane pomidory
Pomidory nacięte na krzyż i zalane wrzątkiem.
Nadziewane zapiekane pomidory
Obrane ze skórki i wydrążone w środku pomidory.
Nadziewane zapiekane pomidory
Obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek nałożony do pomidorów.
Nadziewane zapiekane pomidory
Pomidory nadziane pokruszonym serem i oprószone bazylią.

Tagi:

sery ser