Sposób przygotowania:
Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką
Mięso myjemy o osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na około2 godziny do chłodu. Po tym czasie długim, ostrym nożem wykonujemy w mięsie kieszeń (nacięcie na całej długości). W miejsce nacięcia wkładamy kiełbasę. Mięso przewiązujemy nicią, by nabrało ładnego kształtu . Całość posypujemy majerankiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i pieczemy. Pieczeń delikatnie podlewamy delikatnie wodą. Pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 200°C, a następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C. Całość pieczemy około 60 minut. Na 0,5 godziny przed końcem naczynie z mięsem wyciągamy, usuwamy nici, a wierzch mięsa smarujemy chrzanem. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika. Gdy mięso jest miękkie, a chrzan się zarumieni całość wyciągamy.
gusia1000