jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Schab faszerowany kiełbasą stanowi oryginalny i pyszny przepis na Wielkanocne mięsko. Można je podawać na ciepło i zimno. Smak mięsa idealnie komponuje się z warstwą ostrego chrzanu! POLECAM!

Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką

 

  • Składniki:
  • 700 gram schabu,
  • pęto kiełbasy wielskiej (nieco dłuższy kawałek od długości schabu),
  • 1 mały słoiczek chrzanu,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok 1 łyżeczka majeranku,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • natka pietruszki do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką
Mięso myjemy o osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na około2 godziny do chłodu. Po tym czasie długim, ostrym nożem wykonujemy w mięsie kieszeń (nacięcie na całej długości). W miejsce nacięcia wkładamy kiełbasę. Mięso przewiązujemy nicią, by nabrało ładnego kształtu . Całość posypujemy majerankiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i pieczemy. Pieczeń delikatnie podlewamy delikatnie wodą. Pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 200°C, a następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C. Całość pieczemy około 60 minut. Na 0,5 godziny przed końcem naczynie z mięsem wyciągamy, usuwamy nici, a wierzch mięsa smarujemy chrzanem. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika. Gdy mięso jest miękkie, a chrzan się zarumieni całość wyciągamy.
Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką
Mięso nacieramy przyprawami, w środku robimy tunel
Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką
W wykonany tunel wkładamy kiełbasę. całość związujemy
Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką
Związany schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. posypujemy majerankiem
Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką
Pół godziny przed końcem pieczenia umieszczamy chrzan na schabie

Tagi:

kielbasa schab