Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1211]

Cynamonowiec z pianką truskawkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cynamonowiec z pianką truskawkową- to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

Cynamonowiec z pianką truskawkową

Składniki:

Cynamonowiec z pianką truskawkową

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,

Pianka truskawkowa

  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 1 fix do śmietany,
  • 50 ml likieru truskawkowego,

Dodatkowo

  • ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,
  • różowe kuleczki zbożowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Cynamonowiec z pianką truskawkową
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzenia biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

2. Pianka truskawkowa: Truskawki mrożone odmrażam, ze świeżych usuwam szypułki. Owoce miksuję blenderem na jednolity mus. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję tężejący mus. Miksuję. Na końcu do masy wlewam likier truskawkowy. Miksuję.

3. Na jeden blat biszkoptu wykładam piankę truskawkową. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta smaruję dżemem porzeczkowym. Gotowe ciasto posypuję kuleczkami zbożowymi i wstawiam na godzinę do lodówki.