gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto delicja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczne ciacho na biszkoptach, z masą śmietankową, wiśniową i herbaciano-wiśniową galaretką. Polecam.

Ciasto delicja

Składniki:

Ciasto delicja

 

  • 120 g biszkoptów,
  • 1 herbata wiśniowo czekoladowa,
  • 250 ml wrzątku do zaparzenia herbaty,
  • 500 ml smietany 30%,
  • śmietan fix,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyzki cukru pudru,
  • 5 herbat wiśniowo czekoladowych,
  • 1,5 litra wrzątku do zaparzenia herbat,
  • 3 galaretki wiśniowe,
  • 1 snieżka+ 200 ml mleka,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 4 łyżki syropu wiśniowego,
  • czekolada mleczna lub orzechowa.

Sposób przygotowania:

Ciasto delicja
Biszkopty namaczamy w herbacie i układamy na dużą blaszkę.

Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixem, dodajemy puder, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy ze smietaną cukier puder i zelatynę.

Wykładamy na biszkopty.

Herbaty zaparzamy 2 minuty, następnie rozpuszczamy w herbacie galaretki.

Gdy galaretka będzie tężeć wlewamy na masę śmietanową.

Wkładamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje.

Następnie ubijamy snieżkę i dodajemy rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatynę oraz syrop wiśniowy.

Masę wykładamy na galaretkę.

Czekoladę rozpuszczamy i polewamy ciasto.

Przechowujemy w lodówce ;)

Smacznego ;)

Tagi:

ciasto