Najłatwiejsze ciasto z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lato kusi nas różnymi kolorami... Stragany pełne są soczystych i aromatycznych owoców. Dziś wybrałam morele, oto więc puszyste i wilgotne ucierane ciasto z owocami.

Najłatwiejsze ciasto z morelami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Najłatwiejsze ciasto z morelami

 

 

Sposób przygotowania:

Najłatwiejsze ciasto z morelami
Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu. Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się już upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Najłatwiejsze ciasto z morelami
Najłatwiejsze ucierane ciasto z morelami
Najłatwiejsze ciasto z morelami
Najłatwiejsze ucierane ciasto z morelami