Sposób przygotowania:
Oszczędne ciasto z morelami
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę na 180°C.Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Białka i mleko wlać do miski, dodać ekstrakt z wanilii i krótko roztrzepać trzepaczką. Do drugiej miski przełożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier puder i szczyptę soli. Wlać około 1 szklanki roztrzepanych białek z mlekiem. Ciasto przez chwilę miksować na najniższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem. Przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem i obsypanych kaszą manną dwóch foremek o wymiarach 8,5 x 28 cm. Morele umyć, usunąć pestki i pokroić na plasterki, oprószyć je mąką i układać cienką warstwą na cieście.Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i studzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
edytaha
anemon
Skorzystaj, a gwarantuję, że nie będziesz żałowała. Jeśli piekłaś znanego wszystkim "Pieguska na białkach" i Ci smakował, to to ciasto bije go na głowę swoim smakiem.