anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Oszczędne ciasto z morelami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Oszczędne, bo zrobione tylko na samych białkach, które zostają nam przy pieczeniu ciast drożdżowych lub kruchych. Nic nam się nie marnuje, gdy upieczemy na tych białkach pyszne ciasto z morelami.

Oszczędne ciasto z morelami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oszczędne ciasto z morelami

 

  • mąka pszenna tortowa – 650 g
  • proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
  • białka – 10 szt.
  • letnie mleko – 1,5 szk.
  • miękkie masło – 340 g
  • cukier puder – 200 g
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
  • szczypta soli

 

  • PONADTO:
  • duże morele – 4 szt.
  • mąka tortowa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Oszczędne ciasto z morelami
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę na 180°C.Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Białka i mleko wlać do miski, dodać ekstrakt z wanilii i krótko roztrzepać trzepaczką. Do drugiej miski przełożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier puder i szczyptę soli. Wlać około 1 szklanki roztrzepanych białek z mlekiem. Ciasto przez chwilę miksować na najniższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem. Przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem i obsypanych kaszą manną dwóch foremek o wymiarach 8,5 x 28 cm. Morele umyć, usunąć pestki i pokroić na plasterki, oprószyć je mąką i układać cienką warstwą na cieście.Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i studzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Oszczędne ciasto z morelami
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.