Lazik

Lazik

Kucharz
[Przepisów: 5]

Ciasto z morelami, przełożone konfiturą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, owocowe ciasto do kawy. Można wykorzystać inne, sezonowe owoce.

Ciasto z morelami, przełożone konfiturą. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z morelami, przełożone konfiturą.

 

  • Skład:
  • 1 puszka moreli, pokrojonych w ćwiartki
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny, pokrojonego na kawałki
  • 200 g cukru pudru plus dodatkowo do posypania
  • 4 jajka, o tem. pokojowej
  • 200 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół słoiczka konfitury truskawkowej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z morelami, przełożone konfiturą.
Przygotowanie: 1.Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dalej miksując. 2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano jajecznej. Dokładnie zmiksować. 3.Ciasto przełożyć bo okrągłej formy ( średnica ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć morele. 4.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez ok. 1 godzinę. 5.Po wyciągnięciu ciasta z formy, i całkowitym przestudzeniu ( ok. 3 godziny). Przekroić ostrożnie ciasto na pół, rozsmarować konfiturę, nałożyć górną warstwę. 6.Ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z morelami, przełożone konfiturą.
Etap 1
Ciasto z morelami, przełożone konfiturą.
Etap 2

Tagi:

jajko jajka