Margareta

Margareta

Kucharz
[Przepisów: 5]

Najlatwiejsze w świecie ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetne ciasto jako niedzielny deser lub do herbatki we dwoje - ciasto nie jest zbyt duże;)

Najlatwiejsze w świecie ciasto orzechowe

Składniki:

Najlatwiejsze w świecie ciasto orzechowe

 

  • laskowych lub włoskich, 3 jajka, 11/5 dl cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Najlatwiejsze w świecie ciasto orzechowe
Orzechy (mogą być migdały) należy zmielić. Można użyć jeden gatunek albo włoskie zmieszane z laskowymi. Jest to sprawa zupełnie dowolna. Ja używam akurat te, które mam pod ręką w domu. Jajka ubić z cukrem. Ubite jajka wymieszać ze zmielonymi orzechami i do tej masy dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem należy delikatnie wymieszać. Małą tortownicę lub inną niedużą formę trzeba wysmarować tłuszczem, najlepiej masłem, ewentualnie wysypać tartą bułką i wllać przygotowaną masę. Piec w piecyku w temperaturze 175-200 stopni okolo 30 minut.