kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Najlepsza babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jest wiele rodzajów babek ale ta jest wyjątkowa bo najlepsza! Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.

Najlepsza babka cytrynowa

Składniki:

Najlepsza babka cytrynowa

 

  • 200g maki ziemniaczanej
  • 100g maki pszennej tortowej
  • 200g cukru
  • 200g margaryny
  • 50ml oleju
  • łyżka octu spirytusowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki

 

  • lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:

Najlepsza babka cytrynowa
Margarynę rozpuszczamy i chłodzimy do temperatury pokojowej. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Przelewamy do formy z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do tzw "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy.