Sposób przygotowania:
Najlepsze ciasto ucierane z owocamiETAP 1:
Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką.
ETAP 2:
Wszystkie składniki wyciągamy a balat kuchenny około 2h przez przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Masło ucieramy z drobnym cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy dużą szczyptę soli i kontynuujemy ucieranie.
ETAP 3:
Po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Łyżką dodajemy stopniowo mąki wymieszane z skórką cytrynową do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto i wyrównujemy.
ETAP 4:
Składniki na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę.
ETAP 5:
Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i ewentualne pokrojone owoce. Jeśli używamy owoców mrożonych nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto. Posypujemy wierzch ciasta kruszonką.
Pieczemy w 175 stopniach C przez około 40 minut do czasu aż drewniany patyczek (wykałaczka) włożone w środek ciasta są suche.
Przepis z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak .