Sposób przygotowania:
Najlepsze ciasto ucierane z owocamiETAP 1:
![Najlepsze ciasto ucierane z owocami Najlepsze ciasto ucierane z owocami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/najlepsze-ciasto-ucierane-z-owocami-puszyste-lekkie-z-duza-iloscia-owocow-i-chrupiaca-kruszona-po-prostu-najlepsze-idealne-ciast-346720.jpg)
Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką.
ETAP 2:
![Najlepsze ciasto ucierane z owocami Najlepsze ciasto ucierane z owocami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/najlepsze-ciasto-ucierane-z-owocami-puszyste-lekkie-z-duza-iloscia-owocow-i-chrupiaca-kruszona-po-prostu-najlepsze-idealne-ciast-346721.jpg)
Wszystkie składniki wyciągamy a balat kuchenny około 2h przez przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Masło ucieramy z drobnym cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy dużą szczyptę soli i kontynuujemy ucieranie.
ETAP 3:
![Najlepsze ciasto ucierane z owocami Najlepsze ciasto ucierane z owocami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/najlepsze-ciasto-ucierane-z-owocami-puszyste-lekkie-z-duza-iloscia-owocow-i-chrupiaca-kruszona-po-prostu-najlepsze-idealne-ciast-346723.jpg)
Po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Łyżką dodajemy stopniowo mąki wymieszane z skórką cytrynową do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto i wyrównujemy.
ETAP 4:
![Najlepsze ciasto ucierane z owocami Najlepsze ciasto ucierane z owocami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/najlepsze-ciasto-ucierane-z-owocami-puszyste-lekkie-z-duza-iloscia-owocow-i-chrupiaca-kruszona-po-prostu-najlepsze-idealne-ciast-346724.jpg)
Składniki na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę.
ETAP 5:
![Najlepsze ciasto ucierane z owocami Najlepsze ciasto ucierane z owocami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/najlepsze-ciasto-ucierane-z-owocami-puszyste-lekkie-z-duza-iloscia-owocow-i-chrupiaca-kruszona-po-prostu-najlepsze-idealne-ciast-346725.jpg)
Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i ewentualne pokrojone owoce. Jeśli używamy owoców mrożonych nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto. Posypujemy wierzch ciasta kruszonką.
Pieczemy w 175 stopniach C przez około 40 minut do czasu aż drewniany patyczek (wykałaczka) włożone w środek ciasta są suche.
Przepis z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak .