Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Pierogi z gęsiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z gęsiną można przygotować tradycyjnie w listopadzie, albo przygotowany farsz zamrozić porcjami na inne pory roku.

Pierogi z gęsiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z gęsiną

*CIASTO na pierogi*

*FARSZ z gęsiny*

Sposób przygotowania:

Pierogi z gęsiną
Ugotowane i ostudzone gęsie mięso i jarzyny zmielić przez drobne sitko, dodać masło. Usmażyć posiekaną cebulę na rumiano i dodać do farszu - doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby farsz nieco stężał.

W tym czasie zagnieść ciasto na pierogi zaparzając mąkę gorącą wodą. Wyrobić i nakryć odwróconą miską, pozostawić na pół godziny.

Z ciasta wałkować niezbyt cienkie placki i wycinać koła. Nadziewać zimnym farszem i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z dodatkiem barszczu albo ulubionej okrasy.
Pierogi z gęsiną
Ugotowane gęsie mięso zmielić i doprawić.
Pierogi z gęsiną
Czerwoną cebulę posiekać, usmażyć i połączyć z farszem.
Pierogi z gęsiną
Wałkować niezbyt cienkie ciasto i formować pierogi.
Pierogi z gęsiną
Gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku.