Sposób przygotowania:
Pierogi z gęsiną
Ugotowane i ostudzone gęsie mięso i jarzyny zmielić przez drobne sitko, dodać masło. Usmażyć posiekaną cebulę na rumiano i dodać do farszu - doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby farsz nieco stężał.
W tym czasie zagnieść ciasto na pierogi zaparzając mąkę gorącą wodą. Wyrobić i nakryć odwróconą miską, pozostawić na pół godziny.
Z ciasta wałkować niezbyt cienkie placki i wycinać koła. Nadziewać zimnym farszem i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z dodatkiem barszczu albo ulubionej okrasy.
W tym czasie zagnieść ciasto na pierogi zaparzając mąkę gorącą wodą. Wyrobić i nakryć odwróconą miską, pozostawić na pół godziny.
Z ciasta wałkować niezbyt cienkie placki i wycinać koła. Nadziewać zimnym farszem i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z dodatkiem barszczu albo ulubionej okrasy.