WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Paluchy wiedźmy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche, migdałowe ciasteczka w kształcie strasznych paluchów. Smaczna klasyka na halloweenowych imprezach .

Paluchy wiedźmy

Składniki:

Paluchy wiedźmy

 

  • 2,5 szkl mąki
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 cukier migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl obranych migdałów

Sposób przygotowania:

Paluchy wiedźmy

Zagniatanie

Paluchy wiedźmy
Wszystkie sypkie składniki łączymy z masłem i jajkiem.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek i cukier puder, dodajemy posiekane masło, jajko i szczyptę soli.

Szybko i dokładnie zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formowanie

Paluchy wiedźmy
Formujemy ciasteczka przypominające palce.

Odkrawamy kawałki ciasta i formujemy wałeczki cieńsze niż palec.

Lekko nadkrawamy z góry po 3 razy w 2 miejscach i osadzamy na końcu połówki migdałów.

Układamy na blaszce i wkładamy jeszcze na pół godz do lodówki.

Pieczenie

Paluchy wiedźmy
Schłodzone paluchy pieczemy ok 10 minut i studzimy.

Blachę ze schłodzonymi ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 10 minut, aż nabiorą koloru. Studzimy.