Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania
Ciasto:
Mleko podgrzać lekko w rondelku. Do dużej miski, wlać mleko, pokruszyć drożdże, wybić jajka, dodać oba cukry i olej. Za pomocą widelca, roztrzepać składniki. Mąkę przesiać do innej miski, łyżką posypać w koło mokre składniki mąką . Nie wolno mieszać, przykryć ściereczką lub pokrywką miskę, odstawić na 2 godziny.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Jabłka obrać, pokroić. Po tym czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe.
Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło formy i odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Mleko podgrzać lekko w rondelku. Do dużej miski, wlać mleko, pokruszyć drożdże, wybić jajka, dodać oba cukry i olej. Za pomocą widelca, roztrzepać składniki. Mąkę przesiać do innej miski, łyżką posypać w koło mokre składniki mąką . Nie wolno mieszać, przykryć ściereczką lub pokrywką miskę, odstawić na 2 godziny.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Jabłka obrać, pokroić. Po tym czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe.
Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło formy i odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.