pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chleb żytni z przyprawą po litewsku 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najprostsza wersja chleba po litewsku.

Chleb żytni z przyprawą po litewsku 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb żytni z przyprawą po litewsku 2

 

  • mąka żytnia typ 720 1 kg
  • zakwas żytni 350g
  • woda 1 litr
  • przyprawa do chleba po litewsku 1 opakowanie
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Chleb żytni z przyprawą po litewsku 2
Mąkę żytnią mieszam z zakwasem oraz wodą. Ciasto chlebowe powinno być dobrze wymieszane. Następnie wsypuję opakowanie przyprawy do chleba po litewsku. Ponownie mieszam, aby przyprawa rozeszła się równomiernie w cieście. Tak przygotowaną masę chlebową przekładam do blaszek wysmarowanych tłuszczem. Wypełniam tylko 2/3 wysokości blaszek. Potem blaszki odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin, aby ciasto podrosło aż po brzegi. Wtedy chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220C. Piekę około 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 180C i zapiekam kolejne 30 minut. Chleb jest gotowy. Smacznego.
Chleb żytni z przyprawą po litewsku 2
Zakwas mieszamy z mąką i wodą i przekładamy do blaszek
Chleb żytni z przyprawą po litewsku 2
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika
Chleb żytni z przyprawą po litewsku 2
Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku