Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Najprostszy makaron - i najlepszy!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na lato - w sam raz. Robi się je tyle, ile się gotuje makaron. A smakuje - szkoda słów ...

Najprostszy makaron - i najlepszy!

Składniki:

Najprostszy makaron - i najlepszy!

 

  • Makaron (nie musi być tagliatelle, najlepiej się komponuje spaghetti) - w zależności od apetytu ok. 10 dag na osobę
  • Czosnek 5 - 6 ząbków (słusznej wielkości)
  • Oliwa z oliwek - nie musi być "extra virgin", ok. 4 - 5 łyżek
  • Pomidorki koktajlowe lub czereśniowe
  • Ser - parmezan lub Grana padano
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Najprostszy makaron - i najlepszy!
Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej (nie za mocno) oliwę na patelni. Wrzuć rozgnieciony czosnek w łupinach i podsmażaj ostrożnie, żeby nie przypalić. Możesz go delikatnie wyciskać łyżką - więcej "smaczku" przejdzie do oliwy. Kiedy czosnek zacznie robić się brązowy wyrzuć go z patelni. Włóż na jego miejsce dobrze odcedzony makaron, dokładnie wymieszaj z oliwą... i gotowe. Podawaj posypane obficie parmezanem i udekorowane przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi.