Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Naleśniki a'la raffaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki na słodko z farszem inspirowanym słynnymi pralinkami kokosowymi z migdałowym wnętrzem. Można je podać jako deser lub jako obiad czy śniadanie na słodko.

Naleśniki a'la raffaello

Składniki:

Naleśniki a'la raffaello

Na 3 cienkie naleśniki:

Na farsz i na wierzch naleśników:

  • 250 g twarogu
  • 200 g śmietany jogurtowej
  • 3 czubate łyżki płatków migdałowych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • cukier - według preferencji

Sposób przygotowania:

Naleśniki a'la raffaello

Przygotowanie ciasta naleśnikowego oraz farszu

Naleśniki a'la raffaello
Przygotowujemy farsz przypominający w smaku słynne pralinki kokosowe z migdałami

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy do kielicha blendera kielichowego, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy oliwę i odrobinę soli. Miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.

Przygotowujemy farsz. Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy cukier (ilość według preferencji) i śmietanę (150 g). Ser z dodatkami mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe (3 czubate łyżki) i płatki migdałowe (3 czubate łyżki), mieszamy delikatnie.

Smażenie naleśników

Naleśniki a'la raffaello
Ciasto naleśnikowe wylewamy cienką warstwą na patelnię, smażymy

Na patelni rozsmarowujemy niewielką warstwę oliwy. Na patelnię wykładamy porcjami ciasto tak, aby tworzyło cienką warstwę. Gdy brzegi ciasta zaczną brązowieć i odstawać od patelni, naleśnik przewracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano.

Zwijanie naleśników

Naleśniki a'la raffaello
Na usmażonych naleśnikach układamy farsz, naleśniki zwijamy

Na usmażone naleśniki wykładamy farsz, naleśniki zwijamy.
Naleśniki polewamy pozostałą śmietaną, posypujemy cukrem, posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.