jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Paprykowy schab

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

By pieczony schab nie był nudny, polecam wzbogacić go o ulubione warzywo. U mnie padło na paprykę. Efekt wyszedł pyszny. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki.

Paprykowy schab Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowy schab

SKŁADNIKI

  • 800 gram schabu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • Olej,
  • sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Papryka do smaku,
  • Majeranek
  • Tymianek

Sposób przygotowania:

Paprykowy schab

ETAP 1

Paprykowy schab
przygotowujemy potrzebne warzywa

Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją wzdłuż na około 8 części. Cebulę kroimy w plasterki

ETAP 2

Paprykowy schab
schab przyprawiamy do smaku

Schab myjemy i osuszamy. Gotowy nacinamy w plastry co około 1-1,5 cm. Krojąc plastry nie docinamy mięsa do końca. Ponacinane mięso nacieramy olejem a następnie przyprawami według uznania.

ETAP 3

Paprykowy schab
warzywa umieszczamy w nacięciach

W wykonane nacięcia wkładamy paski papryki oraz plasterki cebuli.

ETAP 4

Paprykowy schab
schab przewiązujemy dratwą

By pieczeń zachowała w trakcie pieczenia swój kształt przewiązujemy ją dratwą.

ETAP 5

Paprykowy schab
schab umieszczamy w rękawie do pieczenia

Uformowaną umieszczamy w rękawie do pieczenia. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 1 godzinę w 180°C. Gotową podajemy.