kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry pszenno - żytnie z karmelizowanymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne gofry. Dodatek karmelizowanych śliwek sprawił, że gofry są jeszcze bardziej smaczne. Polecam.

Gofry pszenno - żytnie z karmelizowanymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry pszenno - żytnie z karmelizowanymi śliwkami

Na ciasto :

Na karmelizowane śliwki :

Na dekoracje :

  • wiórki kokosowe
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Gofry pszenno - żytnie z karmelizowanymi śliwkami
Do miski wlewamy mleko, olej, płynny miód i dodajemy wybite jajka, mieszamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.
Śliwki myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Na patelni rozgrzewamy masło i miód, dokładamy śliwki i przesmażamy przez około 10 minut.
Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem, łyżką nakładamy porcje ciasta i pieczemy na rumiany kolor. Upieczone przekładamy na metalową kratkę i studzimy.
Na każdego gofra kładziemy porcje śliwek i dekorujemy wiórkami kokosowymi i listkami mięty.
Gofry pszenno - żytnie z karmelizowanymi śliwkami
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia i mieszamy.
Gofry pszenno - żytnie z karmelizowanymi śliwkami
Śliwki myjemy i osuszamy oraz kroimy i wyjmujemy pestki.
Gofry pszenno - żytnie z karmelizowanymi śliwkami
Pokrojone śliwki przesmażamy na rozpuszczonym maśle z miodem.
Gofry pszenno - żytnie z karmelizowanymi śliwkami
Ciasto nakładamy na rozgrzaną gofrownice i pieczemy gofry.