kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczony bakłażan z kaszą, mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pysznego, pieczonego bakłażana z mięsem z kaczki, kaszą pęczak i kapustą kiszoną. Pełnowartościowe danie, które możemy podać na obiad. Polecam.

Pieczony bakłażan z kaszą, mięsem i kapustą

Składniki:

Pieczony bakłażan z kaszą, mięsem i kapustą

 

  • 80 gram ugotowanego mięsa z kaczki
  • 2 łyżki z czubkiem ugotowanej kaszy pęczak
  • 60 gram kapusty kiszonej
  • 1 bakłażan
  • 30 gram czerwonej papryki
  • 30 gram zielonej papryki
  • 1/4 średniej białej cebuli
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli
  • 1 pieczarka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka żółtego sera
  • 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pieczony bakłażan z kaszą, mięsem i kapustą
Warzywa myjemy i kroimy (oprócz bakłażana) w kosteczkę. Obraną z łusek cebulę i czosnek,

kroimy w kosteczkę. Pieczarkę obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju, mieszamy.

Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie połowy, wydrążamy miąższ (najlepiej łyżką) i kroimy w kosteczkę. Do przesmażonych warzyw dokładamy pokrojony miąższ i resztę składników, smażymy razem do odparowania płynu. Dokładamy ketchup i mieszamy.

Gotowy farsz wkładamy do bakłażana (najlepiej małą łyżeczką) lekko ugniatamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia (5 minut) oprószamy żółtym serem i pieczemy aż ser się rozpuści.

Przed podaniem dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.