Sposób przygotowania:
Pieczony bakłażan z kaszą, mięsem i kapustą
Warzywa myjemy i kroimy (oprócz bakłażana) w kosteczkę. Obraną z łusek cebulę i czosnek,
kroimy w kosteczkę. Pieczarkę obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju, mieszamy.
Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie połowy, wydrążamy miąższ (najlepiej łyżką) i kroimy w kosteczkę. Do przesmażonych warzyw dokładamy pokrojony miąższ i resztę składników, smażymy razem do odparowania płynu. Dokładamy ketchup i mieszamy.
Gotowy farsz wkładamy do bakłażana (najlepiej małą łyżeczką) lekko ugniatamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia (5 minut) oprószamy żółtym serem i pieczemy aż ser się rozpuści.
Przed podaniem dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
kroimy w kosteczkę. Pieczarkę obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę. Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju, mieszamy.
Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie połowy, wydrążamy miąższ (najlepiej łyżką) i kroimy w kosteczkę. Do przesmażonych warzyw dokładamy pokrojony miąższ i resztę składników, smażymy razem do odparowania płynu. Dokładamy ketchup i mieszamy.
Gotowy farsz wkładamy do bakłażana (najlepiej małą łyżeczką) lekko ugniatamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia (5 minut) oprószamy żółtym serem i pieczemy aż ser się rozpuści.
Przed podaniem dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.