BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1281]

Rauchy z kapustą białą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam racuchy z kapustą białą. Są one bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Były zaskoczeniem dla mojej rodzinki.

Rauchy z kapustą białą Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Rauchy z kapustą białą

 

  • mąka 2 szkl,
  • sól 1 łyżeczka,
  • jajka 4 szt,
  • mleko 1 i 1/4 szkl,
  • woda 1,5 szkl,
  • cebula pokrojona 5 łyżek,
  • kapusta biała 3 szkl,(poszatkowanej),
  • oliwa 3 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Rauchy z kapustą białą
Kapustę obrać z brzydkich liści, pokroić w ćwiartki i poszatkować. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Cebulę po obraniu pokroić w drobną kostkę i podrumienić na margarynie.

Z mąki, mleka i żółtek zrobić ciasto jak na naleśniki, do ciasta dodać ugotowaną kapustę i podrumienioną cebulę. Wszystko dobrze wymieszać.

Na koniec doprawić przyprawami, dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć racuchy na rumiano z każdej strony.
Rauchy z kapustą białą
Kapustę obrać z brzydkich liści pokroić w ćwiartki i poszatkować
Rauchy z kapustą białą
Poszatkowaną kapustę zalać wodą i ugotować w osolonej wodzie
Rauchy z kapustą białą
Ugotowaną kapustę odlać i odsączyć na sicie
Rauchy z kapustą białą
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie podrumienić
Rauchy z kapustą białą
Zrobić ciasto jak na naleśniki z mąki, mleka i żóltek
Rauchy z kapustą białą
Do ciasta dodać kapustę i cebulę ,wymieszać
Rauchy z kapustą białą
Na koniec doprawić przyprawami i dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać
Rauchy z kapustą białą
Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano
Rauchy z kapustą białą
Usmażone podawać domownikom