marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki bezglutenowe z mascarpone i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Desery lub przekąski dla chorych na celiakię nie różnią się zbytnio wyglądem od tych mniej zdrowych potraw. Trzeba tylko nieco inwencji w przygotowywaniu tych potraw.

Naleśniki bezglutenowe z mascarpone i śliwkami

Składniki:

Naleśniki bezglutenowe z mascarpone i śliwkami

 

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2-3 białka kurze, szklaka mleka lub chudego jogurtu,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej,
  • 20 dag. margaryny do smażenia,
  • pudełko serka mascarpone (500 g.),
  • 40 dag.suszonych śliwek węgierek lub innych,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Naleśniki bezglutenowe z mascarpone i śliwkami
Składniki na ciasto naleśnikowe dodać odmierzone do misy lub garnka, nie zapominając o mące kukurydzianej bez glutenu oraz ubić trzepaczką sprężynową na jednolitą gładką masę. Odrobinę tłuszczu rozpuścić na patelni i wlewać masę małą wazówką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć 1-2 min z obu stron. Zsunąć na odwrócony talerz i smażyć kolejne placki. Nadziewać naleśniki serkiem mascarpone z dodatkiem siekanych suszonych śliwek. Zwinąć w rulony i ponownie usmażyć na większej ilości margaryny lub oleju. Po wyjęciu i odsączeniu posypać naleśniki cukrem pudrem przed podaniem.