Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Naleśniki do słodkiego nadzienia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto naleśnikowe z dodatkiem śmietany kremówki - idealne do słodkiego nadzienia.

Naleśniki do słodkiego nadzienia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki do słodkiego nadzienia

 

  • mąka pszenna - 250g,
  • śmietana 30% - 200ml,
  • mleko 3,2% - 650ml,
  • jaja - 3,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • aromat waniliowy - kropla,
  • cukier - 2 łyżki,
  • szczypta soli,
  • olej lub oliwa - łyżka + trochę na patelnię.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki do słodkiego nadzienia
Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę. Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Przed smażeniem do ciasta dodać olej i aromat waniliowy. Patelnię leciutko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni. Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco ze słodkim nadzieniem.
Naleśniki do słodkiego nadzienia
Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę.
Naleśniki do słodkiego nadzienia
Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Naleśniki do słodkiego nadzienia
Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni.
Naleśniki do słodkiego nadzienia
Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia.